Med internet som arbetsplats

Online, Webb, Webbdesign

Börja arbeta inom webbutveckling

webbutveckling_436710037 Webbutveckling och webbdesign är inte direkta synonymer. Webbutveckling är ett samlingsnamn för allt som har att göra med utvecklingen av en webbplats. Detta inkluderar många olika element, där naturligtvis webbdesign är en betydelsefull del, men även arbeten som programmering, systemutveckling, datasäkerhet, uppbyggnad av databaser med mera.

Utbildningar

utbildning_436956685Att skaffa sig en utbildning är såklart ett av de vanligaste och kanske även bästa stegen att börja arbeta inom en bransch eller område. Det finns många olika skolor och universitet som kan erbjuda utbildningar inom webbutveckling och relaterade ämnen. Man kan till exempel välja att skaffa sig en väldigt bred utbildning för att sedan inrikta sig på vad man finner vara mest intressant. Men om man redan vet att man skulle vilja lära sig om en specifik aspekt av webbutveckling kan man ju lika gärna satsa på att hitta utbildningar i just detta. Då dessa utbildningar är så fokuserade på att ha tillgång till en datorn kan det även vara praktiskt att söka rätt på distansversioner. Ett tips är då att gå in på www.distansutbildningar.se.

Att hitta rätt

För att få hjälp att hitta rätt inriktning kan man börja med att utgå från sin egen personlighet och förmågor. I en artikel producerad av www.pokerstars.eu/se/ delar man upp webbaserade jobb i fyra olika kategorier:

  • Utveckling
  • Marknadsföring
  • Design
  • Innehåll

Inom utveckling rekommenderar de att man ska gilla att lära sig ny saker och ha ett öga för detaljer. Att ha en förmåga att tänka logiskt och hela tiden undra hur saker och ting fungerar är också bra förmågor att ha när man arbetar inom utveckling. De som hamnar inom marknadsföring menar de ska ha en förmåga att kunna se helheten och lära sig känna igen trender. Både kreativitet och analytisk förmåga är värdefulla för de som hamnar inom denna del av arbetet. För att jobba inom design så är ju naturligtvis kreativitet väldigt centralt. Kombinerar man sedan detta med en förmåga att vara öppensinnad och kunna ta kritik, då kan man verkligen passa in i detta jobb. Är man mer intresserad av att arbeta inom innehåll bör man först och främst ha ett språkligt intresse och en förmåga att uttrycka sig så att så många som möjligt förstår. Kan man dessutom lyssna till vad andra säger lika väl som man uttrycker sig själv är innehåll nog ett passande område.

Hitta jobb

jobbsökande_433950109Att faktiskt hitta ett jobb efteråt är ju alltid ett hett debatterat ämne. Tillvägagångssätten är många men vad som fungerar bäst för en kanske inte funkar alls för andra. Man talar ofta om olika sätt att få foten innanför dörren, så att säga. Något som många faktiskt har hittat framgångar i är att börja med en praktikplats. Detta ger en inte bara erfarenhet inom sitt område utöver utbildningen utan ger en även chansen att skapa en relation till ett, eller ibland flera olika, företag. Sajter som www.linkedin.com ger inte bara möjligheter att söka efter jobb utan även praktikplatser som erbjuds på olika företag. Och eftersom folk nog hellre söker jobb än praktikplats ökar man sina chanser att få denna position.

Ständig utveckling

Digitala jobb som webbutveckling är en växande marknad då allt med blir webbaserat på ett eller annat sätt och både antalet personer som blir uppkopplade och den utsträckning till vilken de är detta, ökar varje år. I en rapport från sajten www.techcityuk.com spekuleras det att den digitala arbetsmarknaden kommer att skapa fler jobb än någon annan industri innan år 2020, och webbutveckling kommer helt klar vara en del av detta. Ser man till att utbilda sig nu kan man förhoppningsvis ha ett bra utbud att välja mellan inom kort. Det är dags att sluta fundera och börja agera!