Med internet som arbetsplats

Webbdesign

Misstag man måste undvika i webbdesign

dator_400246669Det finns en hel del misstag i webbdesign man kan se dyka upp gång på gång. Här är några misstag man verkligen måste undvika med hoppen om att minska förekomsten av dessa något.

1. Tvetydig startsida

En startsida ska alltid kunna förklara vad sajten handlar om och man ska kunna förstå vilket typ av innehåll som kan hittas där. Om inte detta framgår tydligt kan besökare bli osäker på var de hittar informationen de är ute efter eller ens vad sajten ens handlar om. Många av dessa besökare kommer då troligtvis inte komma längre än startsidan och spendera väldigt lite tid där.

2. Felplacerad text

Text är en viktig del av sajter som helhet, men är man inte nog med var man placerar denna text kommer man inte alltid se de resultat man var ute efter. Har man till exempel en sida där man vill locka besökare till andras sajter, en så kallad affiliatesajt, vill man ha dessa länkar synliga direkt när besökare kommer in på en undersida och inte börja med en massa beskrivande text. Se sajten vasacasino.se för ett bra exempel på detta. Är texten däremot fokusen för sidan ska ju också texten vara synligt så fort man kommer dit. DinByggare är ett bra exempel på detta.

3. Fel typsnitt

Text på en sajt ska dessutom alltid vara lättläst och i en passande storlek. Somliga sajter får för sig att använda ovanliga och underliga typsnitt i ett missriktat försök att skilja sig från mängden eller skapa ett specifikt tema på sin sajt. Men det finns även anledningar att hålla sig borta från några väldigt vanliga förekommande typsnitt. Detta kan man läsa mycket utförligt på WeDesignerDepot. För lättläslighet bör man alltid hålla sig till sans-serif-typsnitt.

4. Dålig navigation

Navigationen är mycket viktig på en sajt, och ju större den är desto viktigare blir detta. Målet med navigation ska alltid vara att besökare ska kunna ta sig fram rent intuitivt. Menyer och länkar ska tydligt ange var man är och var man kommer när man klickar på en länk. För att undvika de vanligaste misstagen kan man läsa mer på bloggen Kissmetrics.