Med internet som arbetsplats

Dator, Webb

Vilket operativsystem ska man använda?

OSSom titeln säger så är detta nog en mycket bra fråga. Däremot så finns det en ännu bättre fråga att ställa sig. Vad ska du använda datorn till? Ska du använda den för rent kontors- och affärsarbete som planering eller skriva artiklar? Vill du kanske sitta och spela de senaste trippel A-spelen på högsta grafik inställningar? Eller är du ute efter att kunna sitta och göra tung programmering där du sitter och knapprar ca tusen till tiotusen rader kod? Den okunniga skulle säga att det inte spelar någon roll utan det är prislappen som avgör. För den som vet lite så är det stor skillnad på vad ett operativsystem från Apple och ett från Microsoft. Primärt sett brukar man tala om tre olika operativsystem, Apples “OS”, Microsofts “Windows” och sedan “Unix/Linux”. Det sistnämnda är egentligen två olika system men de är väldigt lika varandra.För att förklara vad de olika systemen kan så går vi igenom tre olika “typer” av datorer. Typer är följande. Labbdator, Kontorsdator och Speldator. Jag behöver dock klargöra vad som är vad i dessa typer. En kontorsdator är den typ av dator man använder för att skriva dokument, betala fakturor, lagra bilder på eller allmänt surfar. En speldator kräver lite och är generellt dyra. Letar man efter en budget speldator så bör man i regel kolla på priser på närmare 7000-8000 och de dyrare datorena för just spel hamnar på nästan det dubbla. Labbdatorer är de datorer som är främst framställda för att hantera tung belastning, oftast förknippas en del av dessa med speldatorer då deras utrustning blir relativt lik. Dessa datorer brukar behövas för att redigera HD videos, tung programmering, utförandet av simulationer osv. Priset kan variera men är sällan billiga. Efter varje stycke om de olika systemen så sätter jag ut ett betyg från 0.0 till 10.0.

Microsofts “Windows”

Windows är ett operativsystem som sett många versioner men idag så är det antingen Windows 7, 8, 8.1 eller Windows 10 man ser som vanligaste systemet på en PC dator. Så vad är då Windows bra för? Systemet bygger på att vara användarvänligt och är ofta det vanligaste systemet i världen. Om du har den som en hemma dator för att vara ute på sociala medier eller surfa på webben efter intressanta nyheter och eventuellt shoppa så är Windows en bra grund. Vill du använda det till en kontors dator så kommer du att även finna detta som ett utmärkt system. Windows marknadsförs nämligen med vissa system varianter just för kontor och affärsvärlden. En hem- och kontorsdator räcker oftast med att man kollar runt prisklassen av 2000-5500:- beroende på vad man behöver. Vill du däremot använda en speldator så är detta nog ditt enda alternativ då de flesta spel idag är utvecklade mot Windows.

Labbdator: 2.8 Kontorsdator: 8.3 Speldator: 9.5

Slutsats: Windows är bra för budget datorer, eller enkla datorer. De fungerar bra också för den som söker en speldator. De utgör ingen bra labbdator då man måste spendera för mycket pengar för att få ett operativsystem som inte vill göra allt du vill.

Apples “OS”

Apples egna Macintoshdatorer är baserade på deras egna operativsystem, Macdatorer, som de även kallas. Dessa maskiner är bäst lämpade som kontorsdatorer då de är skapta för en stilren, enkel och “mjuk” upplevelse. Deras nya linje av bärbara datorer är designade för att vara lätta, smidiga och erbjuda en snabb och stilren kontorsproduktion. Som hemdatorer är de utmärkt för de som inte är i behov utav något mer krävande. Som labbdator gör de inte direkt nämnvärt bra ifrån sig då priset snabbt ökar gentemot vad de kan erbjuda rent prestandamässigt. Priset på dom flesta macdatorer för kontor och hemmiljö kretsar ofta runt 9000+ däremot så varar en Mac-dator längre samt kan prestera bra länge. Däremot så kan man köpa en PC i samma prisklass och få en dator som är mycket kraftigare men räcker dock inte lika länge då komponenterna kan bytas snabbare än hos en Mac.

Labbdator: 1.3 Kontorsdator 9.8 Speldator: 5.0

Slutsats: Macdatorer är dyra men lyxiga kontorsdatorer och i den miljön är de oslagbara. Problemet blir när du vill ha en speldator. Du kan enkelt halvera kostnaden för att få samma resultat. Priset för en labbdator från Apple skulle nog få många att snabbt titta på andra produkter.

Unix/Linux operativsystem

Detta system är det du använder för att mer eller mindre skräddarsy din egna dator. Systemet är inte stilrent som Apples eller enkelt som Windows men du har i full kontroll. Systemen kan enkelt optimeras för dina behov och passar perfekt för tung programmering eller för de som behöver göra prestandakrävande processer. Prisklassen är oftast densamma som med Windowsdatorer bara att du inte behöver Windowssystemet så man sparar lite pengar där. Dessa datorer är dock inte bra för spel då det är så få som gör spel åt Unix/Linux så därav är det nästan obefintligt.

Labbdator: 9.8 Kontorsdator 5.0 Speldator: 3.0

Systemet är helt ok för kontor och labb men som speldator duger den helt enkelt inte. Detta är på grund av dess skräddarsydda programvara för just dig.