Med internet som arbetsplats

Webb, Webbdesign

Rätten att använda bilder online

sh_edit_camera_photographer

Det finns många som inte vet hur det fungerar med bilder online och det har därför blivit väldigt vanligt med bildstöld på nätet. Hur fungerar det med bilder online? Kan vem som helst använda dessa? Får man använda vilka foton som helst? Dessa är några av de frågor vi har tänkt att besvara.

Många tror att det är ok att använda någons bilder så länge man länkar namnet eller skriver vem som tagit bilden. Detta är dock inte fallet då man enligt upphovsrättslagen behöver godkännande från fotografen eller upphovsrättinnehavare innan man får använda bilderna. Detta gäller både vanliga fotografier och digitala bilder online. Det är däremot helt ok att ta en bild från till exempel google om man enbart använder den i privat syfte.

Det är alltid fotografen som äger rätten till dennes bilder men kan välja att sälja dessa rättigheter till tidningar eller liknande. Om man använder bilder utan tillåtelse kan man få en tillsägelse att antingen ta ned eller betala för bilden, och i värsta fall en faktura från upphovsrättinnehavare.

Då det är fotografen som tog bilden som äger den och då det är deras sätt att tjäna pengar på kan akten att gå på google och ta en bild jämföras med att gå in i en mataffär och snatta mat. Det finns så klart undantag, om en bild är licenserad under Creative Commons så kan vem som helst använda bilden utan att först behöva fråga.